Targoncagáz

Leírás

Kínálatunkban megtalálhatóak a 2 Magyarországon piacvezető

gáz-gyártó targoncagáz termékei.

1. PRIMAENERGIA Targoncagáz (ALU / KÉK PALACKTEST)

2. FLAGA Hungary Targoncagáz (PIROS PALACKTEST)

A motorikus gáz, illetve targoncagáz összetételét tekintve a PB-gázzal (Propán-Bután gázkeverékkel) megegyező, nem közúti felhasználásra, hanem gázüzemű árumozgató berendezések üzemanyagaként való alkalmazására hivatott.

Az összes alternatív energiahordozó közül a propán-bután (motorikus gáz / targoncagáz) rendelkezik a legtisztább és legmagasabb fűtőértékkel, mivel a cseppfolyós pb.gáz (így a targoncagáz / motorikus is) gáz vegyi összetétele nagyon egyszerű. A cseppfolyós targoncagáz (motorikus gáz) propánból, butánból és ezek keverékéből áll.

A propánt (C3H8) és a butánt (C4H10) kőolaj-finomítókban, valamint a földgázmezők gázfeldolgozó üzemeiben választják le a nyersolajból és a nyers földgázból.

Ezekből három termék kerül kereskedelmi forgalomba energetikai célokra:

  • a propán-gáz: közel tiszta (minimum 95 tömeg %) propán és propán,
  • a bután-gáz: közel tiszta (minimum 95 tömeg %) bután és bután,
  • a PB-gáz (motorikus gáz / targoncagáz) : a propán és a bután keveréke, amely legfeljebb 60 tömeg % butánt tartalmaz.

A gázüzemű targoncák energiaellátását meg lehet valósítani cseppfolyós motorikus gázzal / targoncagázzal, többek között a magas fűtőértékük miatt (45,5 – 46,5 MJ/kg).
Eredeti állapotukban a cseppfolyós PB-gáz (motorikus gáz / targoncagáz) színtelen és szagtalan, emiatt a forgalomba hozataluk előtt szagosítják, hogy esetleges visszaszivárgásuk esetén felismerhető legyen már 1:250 gáz-levegő aránynál is. 1 tonna PB-gázhoz körülbelül 30 gramm etil-merkaptánt vagy ezzel egyenértékű, kellemetlen szaghatású kénvegyületet kevernek. Ez az adalék a felhasználás során semmilyen külön veszélyt nem jelenthet, a gázzal együtt elég, és az égési tulajdonságokat nem befolyásolja. Az égés során keletkező égéstermék már teljesen szagtalan

Normál légnyomáson a PB-gáz (motorikus gáz / targoncagáz) légnemű, csak nagyon alacsony hőmérsékleten, vagy nagy nyomás hatására válik cseppfolyóssá. A gázt legtöbbször nagy nyomáson, cseppfolyós formában tárolják, ez megkönnyíti a szállítását, illetve a palackokban vagy tartályokban történő tárolását.

Forrás: http://energiapedia.hu/propan-butan (idézet nem pontos)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Targoncagáz” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük