PB Gázpalackok

Leírás

Az összes alternatív energiahordozó közül a propán-bután rendelkezik a legtisztább és legmagasabb fűtőértékkel, mivel a cseppfolyós PB – gáz vegyi összetétele nagyon egyszerű. A cseppfolyós PB – gáz propánból, butánból és ezek keverékéből áll.

A propánt (C3H8) és a butánt (C4H10) kőolaj-finomítókban, valamint a földgázmezők gázfeldolgozó üzemeiben választják le a nyersolajból és a nyers földgázból.

Ezekből három termék kerül kereskedelmi forgalomba energetikai célokra:

 

  • a propán-gáz: közel tiszta (minimum 95 tömeg %) propán és propán,
  • a bután-gáz: közel tiszta (minimum 95 tömeg %) bután és bután,
  • a PB-gáz: a propán és a bután keveréke, amely legfeljebb 60 tömeg % butánt tartalmaz.

 

 

A földgázhálózattól távol eső fogyasztókat energiaellátását is meg lehet valósítani cseppfolyós PB-gázokkal, többek között a magas fűtőértékük miatt (45,5 – 46,5 MJ/kg).
Eredeti állapotukban a cseppfolyós PB-gázok színtelenek és szagtalanok, emiatt a forgalomba hozataluk előtt szagosítják őket, hogy esetleges visszaszivárgásuk esetén felismerhető legyen már 1:250 gáz-levegő aránynál is. 1 tonna PB-gázhoz körülbelül 30 gramm etil-merkaptánt vagy ezzel egyenértékű, kellemetlen szaghatású kénvegyületet kevernek. Ez az adalék a felhasználás során semmilyen külön veszélyt nem jelenthet, a PB-gázzal együtt elég, és az égési tulajdonságokat nem befolyásolja. Az égés során keletkező égéstermék már teljesen szagtalan.

 

 

 

Normál légnyomáson a PB-gáz légnemű, csak nagyon alacsony hőmérsékleten, vagy nagy nyomás hatására válik cseppfolyóssá. A gázt legtöbbször nagy nyomáson, cseppfolyós formában tárolják, ez megkönnyíti a szállítását, illetve a palackokban vagy tartályokban történő tárolását.

 

 

 

forrás: http://energiapedia.hu/propan-butan

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„PB Gázpalackok” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük